“Lazer” gelişmeye devam eden bir teknoloji olup bu teknoloji tıp dışında da birçok alanda kullanılmaktadır. Tıpta ise başlıca hemoroid hastalıkları, kıl dönmesi, fistül ,prostat cerrahisi ve kanama durdurucu olarak kullanılmaktadır. Hemoroid cerrahisinde 1470 nm dalga boyunda enerji kullanan cihazlar kullanılmaktadır. Birçok şirketin farklı lazer cihazları piyasada mevcuttur. Bu enerjiyi taşıyan farklı teller, yani problarmevcuttur.
Bu problar kullanım yerine göre enerjiyi çepeçevre veya karşıya yönlendirmektedir. Biz özelliklerinden dolayı neolazer V cihazını kullanmaktayız.
Lazerle hemoroid tedavisi herkese yapılabilir mi ?
Lazer isminin çekim gücü hastalarda mucizevi bir yöntem algısı yaratmış ve beklentileri çok arttırmıştır. Tabii ki lazer teknolojiside diğer tüm teknolojiler gibi gelişmeye devam edecektir. Günümüz şartlarında ise lazer yöntemi uygun evre ve uygun hasta seçimi ile uygulandığında son derece yüz güldüren, şikayetleri hızlı ve ağrısız bir biçimde ortadan kaldıran son derece konforlu bir yöntemdir. Bununla birlikte her hemoroid hastası lazerle tedavi için uygun değildir. Bu seçimler doğru şekilde yapılmadığında yöntemin başarısı azalmakta ya da erken dönemde nüksler (hastalığın yenilemesi-tekrarlaması) ortaya çıkabilmektedir. Lazerle hemoroid tedavisinin etkin olduğu hasta grubu evre 2 ile kısmen evre 3 iç hemoroidal hastalığı olan kişilerdir. Bunun yanında dış hemoroitlerin tedavisinde lazerin yeri yoktur, yani lazer kullanılmaz.
Lazerle hemoroid ameliyatı güvenli midir ?
Hemoroid (basur) hastalığının tedavisinde çağımızın zaman ve konfor odaklı beklentilerini karşılayan modern bir cerrahi işlemdir. Geleneksel ameliyatlara göre daha az komplikasyon geliştiği, konforlu ve daha hızlı iyileşme süreci sunduğu bilimsel olarak birçok yayında kabul edilmiş , kendini kanıtlamış güvenilir bir yöntemdir.
Lazerle hemoroid ameliyatının riskleri ?
Her cerrahi işlemde olduğu gibi lazerle hemoroid ameliyatında da kanama ve enfeksiyon gibi riskler düşük olsa da mevcuttur. Bunun yanında bu işlem her hasta için uygun olmayabilir. Özellikle erken dönemde başarısı yüksek olmakla birlikte uzun vadede tekrarlama olasılığı vardır. Bu durumda işlem tekrarlanabilir ya da başka alternatifler uygulanabilir. Tüm bu nedenlerle hastaların doktorlarıyla konuşarak en uygun tedavi seçeneğini belirlemeleri önerilir.
Lazerle Hemoroid Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her hemoroid ameliyatı öncesinde yapılması gereken standart yaklaşımlar bu yöntem için de geçerlidir Öncelikle barsakta tümör olasılığı işlem öncesi değerlendirilmeli, gerekir ise kolonoskopik değerlendirme yapılmalıdır. Bu olasılık dışlandıktan sonra operasyon günü bağırsak temizliği için lavman uygulamak yeterlidir. Tüm bağırsağın ishal şeklinde tamamen temizlenmesi son derece nadir görülen durumlar dışında gereksizdir. Kan sulandırıcı ilaç kullanımı ameliyattan önce kesilerek gerekirse koldan iğne şeklinde yapılan tedavilerle bu ihtiyacın sürdürülmesi sağlanmalıdır.
Lazerle hemoroid ameliyatı nasıl yapılır ?
Lazerle hemoroid ameliyatı lokal anestezi, belden aşağı uyuşturma ya da genel anestezi altında yapılabilir. İşlem süresi yaklaşık 15-30 dakikadır. İğne ucu kalınlığındaki 1.8 mm çaplı lazer probu hemoroid dokusu içine yerleştirilir. Probun mukozayı delmemesi ve kas tabakasına girmemesi önemlidir. Probu yerleştirdikten sonra 1470 nm dalga boyunda enerji verilerek doku içindeki damarlar yüksek ısı ile kapatılır. Her pakeye farklı düzeyde enerji verilir. Bu dağlama işlemi kanamayı önler, aynı zamanda dokuya giden kan akımını durdurur. Yüksek ısı nedeni ile dokular kurur, büzüşür. Bütün bu sebeplerden dolayı hemoroid memesi daha işlem yapılırken küçülmeye başlar. Lazer teknolojisinde dokuya verilen enerji çok yakın mesafede etki ettiğinden komşu dokularda herhangibir hasara sebep vermez , bu sayede iyileşme de çok hızlı olabilmektedir. Ayrıca her pakeye işlem sonrası hemen buz uygulanarak ısı enerjisinin çevreye yayılması da engellenir. Genellikle dikiş atılmasına gerek yoktur.
Lazerle hemoroid ameliyatında taburculuk?
İşlem sonrası hastalar kanama açısından birkaç saat gözlendikten sonra aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilebilir. Belden uyuşturma yapılan kişilerde ise idrarını yapabildiği görüldükten sonra taburculuk yapılabilir.
Lazerle hemoroid tedavisi iyileşme dönemi
Ameliyat sonrası iyileşme süreci diğer yöntemlere göre daha hızlıdır ve hastalar genellikle 1-2 gün içinde normal aktivitelerine dönebilirler. İyileşme süreci, işlemin yapıldığı hemoroidin büyüklüğüne, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. İyileşme sürecinde herhangi bir şikayet olmayabileceği gibi az miktarda ağrı ve hafif bir kanama olabilir. İyileşme süresi 1-2 hafta içinde tamamlanır.
Hastaların işlemden sonra birkaç gün boyunca istirahat etmeleri, ağır kaldırmaktan kaçınmaları, kabız ya da ishal olmayacak şekilde beslenmeleri ve hijyenlerine özen göstermeleri önerilir. Pansuman veya bakım gerektirmez. Sıcak suya oturmak yada duş başlığı ile bölgeye sıcak su uygulamak iyi gelebilir. Evde iken genellikle ağrı kesici hap kullanılması yeterlidir. Antibiotik kullanılabilir.
Hemoroid Lazer Tedavisi Kesin Çözüm mü?
Hemoroid hastalıklarının tedavisinde kesin çözüm sunabilen herhangi bir metot yoktur. Lazer, hemoroid hastalıklarının cerrahi tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Başarısındaki en önemli artılar ağrısız olması ve hızlı iyileşme sunmasıdır. Erken dönemde çok hızlı ve başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ancak, hemoroid hastalıklarının en önemli sebeplerinden olan kabızlık, hareketsizlik, ıkınma, baharatlı, acılı beslenme, mayalı içecekler tüketme ve aşırı kilo gibi faktörler düzeltilmediği takdirde hemoroid hastalığı tekrarlayabilir. Bu yüzden lazerle hemoroidtedavisi sonrası bahsi geçen yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak ameliyatın uzun süredeki başarısını arttıracaktır.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.